Marathon

Zaterdag KPN Marathon Cup Heerenveen

Geplaatst: donderdag 10 november 2016

Het totaal vernieuwde Thialf is amper open, maar meteen komt het marathonpeloton langs om de schaatstempel in te wijden. Zaterdag 12 november wordt in Heerenveen de vierde wedstrijd van de KPN Marathon Cup gereden. De grote vraag is of het nieuwe ijs van ijsmeester Beert Boomsma meteen de snelste marathon ooit gaat opleveren.

Thialf is al jaren de ijsbaan waar de marathonmannen de snelste tijden op de klokken brengen. De ene marathon is nog rapper dan de andere, en de gemiddelde snelheden die in Thialf worden gehaald, worden nergens geëvenaard. In het nieuwe Thialf zijn de omstandigheden nog beter, en daarom kijken de marathonrijders ook met grote nieuwsgierigheid uit naar de wedstrijd van zaterdag.

Daarin is zonder twijfel weer een rol weggelegd voor Bart de Vries. De man uit Heerenveen kijkt ernaar uit zaterdag te mogen rijden in het ijspaleis waarvan hij de verbouwing zo’n beetje dagelijks heeft kunnen volgen. ,,Ik ben nieuwsgierig’’, stelt hij. ,,Het wordt in Thialf altijd wel op snelheid beslist, maar ik ben benieuwd of het ijs nog rapper is. We gaan in ieder geval knallen, dat staat vast.’’

De Vries heeft zich in de eerste drie wedstrijden goed laten zien met zijn team Bouw & Techniek, al leidde dat nog niet direct tot podiumplaatsen. Maar dat zijn team goed bezig is, staat voor hem vast. ,,Absoluut. Dat wil je natuurlijk graag een keer uitbetaald zien, maar we rijden echt goed.’’ Hij heeft daar wel een verklaring voor. ,,Door de bredere sponsoring is er meer mogelijk. We zijn in de voorbereiding ook vaker op trainingskamp geweest, en iedereen heeft een stap kunnen zetten. Dat zien we terug op het ijs.’’

De ploeg is er bovendien sterker op geworden. Dat klinkt tegenstrijdig na het vertrek van de snelle Fabio Francolini, maar met Mats Stoltenborg en Remco Schouten kwamen er goede rijders voor in de plaats. ,,Die jongens passen er allebei goed bij. We hebben nu echt zes sterke rijders, zes troefkaarten. Daarmee zijn de kwaliteiten binnen het team iets meer verdeeld en krijgt iedereen gelegenheid zijn kans te pakken.’’

Dat geldt ook voor De Vries, die natuurlijk al weet wat winnen is. ,,Daar krijgen wij doorgaans niet heel veel kansen op, dus het is wel zaak dat we die dan ook meteen grijpen. Want als team goed rijden en daarvoor lof oogsten is leuk, maar voor complimenten kopen we geen brood.’’

De Vries is onderdeel van een gezin waarin meerdere disciplines verenigd zijn. Met zijn oudere zus Elma en jongere broer Bob maken ze al jaren furore op de schaats, maar ook in het inline-skaten. En nog een gedeelde kwaliteit: ze zijn stuk voor stuk goed. ,,Die sport zit er al van jong af in. Dat is prachtig.’’

Zo staan naast De Vries zaterdag weer tal van schaatstoppers op het ijs in een strijd die toch vooral doet denken aan schaatsen zoals het ooit bedoeld was, zoals het honderden jaren geleden al werd bedreven. De lange wedstrijden over sloten en plassen, gevechten van man tegen man, en de winst voor de sterkste. Op de kunstijsbanen gaat het tegenwoordig niet anders. De ondergrond is anders, het materiaal is beter en de rijders zijn getrainde topatleten. Maar nog altijd is het die oude zoektocht naar de sterkste van allemaal.

De marathonrijders zijn stuk voor stuk topschaatsers, mannen voor wie hard schaatsen niet stopt bij tien kilometer. Dit zijn de grootste bikkels op de dunne ijzers. Niet voor niets rijdt Jorrit Bergsma in het peloton, de regerend olympisch kampioen op de tien kilometer. Hij is misschien wel de sterkste van allemaal.

Gary Hekman is zo’n andere topper. Beul van een vent, beresterk. En ook nog eens bijzonder rap in de sprint. Ook hij rijdt in een nieuw team: AB Vakwerk. En ook Hekman wil maar één ding. Winnen. Zoals meer sterke mannen. Ingmar Berga, de Drent die vorig seizoen de KPN Marathon Cup pakte. Arjan Stroetinga natuurlijk, de veelvraat uit Waskemeer. Staat inmiddels op 52 zeges, waarmee Stroetinga nu al een legendarische marathonman is. Jouke Hoogeveen, de geboren aanvaller uit Amsterdam. Of Simon Schouten, de keiharde zoon van een bloemenkweker.

Ook bij de dames is de concurrentie groot. Daar staan wekelijks internationale grootheden op het ijs als Carien Kleibeuker, de winnares van olympisch brons in Sochi, en Irene Schouten, wereldtopper op de mass-start. En dan zijn er nog de echte marathontoppers als Iris van der Stelt, Lisa van der Geest en natuurlijk Elma de Vries. Wie wil winnen bij de dames moet van goede huize komen.

Kom zelf kijken naar het spektakel van de marathonschaatsers, die 125 ronden lang voor actie zorgen. Een moordend hoog tempo, demarrages, ploegenspel, valpartijen. Marathonrijders verzaken nooit.

Kom op zaterdag 12 november naar Thialf in Heerenveen voor een avond vol spektakel op de schaats. Zie de mannen en vrouwen die nog ouderwets kunnen bikkelen op het ijs en geniet van de strijd.

De dames van de Top Divisie trappen die avond om 19.00 uur af voor een wedstrijd over 80 ronden. Om 20.00 uur volgt de hoofdschotel, de heren van de Top Divisie met alle grote kanonnen aan de start. Zij rijden 125 ronden. De avond wordt vanaf 21.30 afgesloten door de Beloften, die 100 ronden rijden.

 

Komende wedstrijden KPN Marathon Cup:

19 november:           KPN Marathon Cup 5 Haarlem

26 november:           KPN Marathon Cup 6 Hoorn

10 december:           KPN Marathon Cup 7 Enschede

 

auteur: Eric Korver KNSB