Marathon

Zaterdag KPN Cup in Groningen

Geplaatst: dinsdag 17 januari 2017

Robert Post komt zaterdag met marathonpeloton naar Kardinge en zoekt zijn eerste zege.

Een overwinning heeft hij nog niet achter z’n naam staan, maar Robert Post heeft alles in zich om tot de beste marathonschaatsers van het peloton te behoren. Zaterdag 21 januari strijkt de Groninger met de stoerste schaatsers van het land neer in zijn thuishal: Kardinge in Groningen, voor de Bouwselect Marathon, de elfde wedstrijd in de KPN Marathon Cup.

Robert Post kan de reis naar Kardinge moeiteloos per fiets doen. De 24-jarige schaatser woont nog immer in Groningen, niet al te ver bij de plaatselijke ijshal vandaan. Het is de baan waar hij veel trainde, waar hij lange uren op het ijs maakte om de schaatser te worden die hij nu is: één van de meest talentvolle marathonrijders in het peloton.

,,Het is nog steeds mijn thuisbaan’’, stelt Post, die als zoon van Egbert Post het schaatsen al vroeg meekreeg. ,,Ik heb er altijd heel veel getraind. Was erg leuk, en ik kwam er graag. Maar sinds ik in de landelijke marathons rijd, ga ik vaker naar Heerenveen. Daar kun je trainen op de snelheden die nodig zijn.’’

Maar met Kardinge heeft hij nog altijd een band. ,,Weet je dat ik er ook nog wel schaatsles geef?’’, zegt hij lachend. ,,Eén keer in de week, aan de rijders van De Stayer, een vereniging. Heb ik niet zelf voor gereden, maar het is zo gegroeid. Soms doe ik na afloop van het seizoen ook nog wel wat dingen.’’

Een marathon rijden op de Groningse ijsbaan blijft daarom speciaal voor Post. ,,Zeker. Veel mensen leven er ook met me mee. Als ik de baan kom voor een les, wordt me ook altijd gevraagd hoe het gaat.’’ Zijn bronzen plak onlangs in het Nederlands kampioenschap op kunstijs bleef ook niet onopgemerkt. ,,Heb ik heel veel reacties op gehad. Mensen zagen het op televisie en leven helemaal mee. Ze wisten niet dat het zó hard ging, hoor ik dan. Daarom vind ik het ook mooi dat ze nu een keer zelf kunnen kijken, langs de baan.’’

En Post, sinds vorig seizoen in dienst van de ploeg Bouw & Techniek, doet het prima. Hij staat riant in de top tien van het klassement, pakte al wat podiumplaatsen en loert nadrukkelijk op zijn eerste overwinning. In die jacht zat het tot nu toe niet mee. ,,Ik heb wat pech gehad met valpartijen’’, weet hij zelf. ,,Maar ja, blijven staan hoort er in het marathonschaatsen ook bij. Ik moet gewoon zo doorgaan, dan rolt het kwartje echt wel een keer mijn kant op.’’

Met zijn teamgenoten hoort Post in ieder geval wel tot de smaakmakers van het peloton. Wekelijks kiezen de rijders van coach Jeroen de Vries voor de aanval. ,,Eerste opdracht is een rondje pakken. Dan zien we daarna wel voor wie we gaan rijden, zo eenvoudig is het’’, verklaart Post.

Maar eenvoudig is momenteel eigenlijk niets in het marathonpeloton. Het niveau is enorm gestegen, net als de snelheden. Elke marathon is bijna sneller dan de vorige, de topsnelheden bereiken duizelingwekkende waardes en de rondetijden blijken nog steeds lager te kunnen. ,,Soms is het gewoon gekkenwerk zo hard als er wordt gereden. Eigenlijk kan je op een gegeven moment niet meer, maar je moet toch weer’’, verzuchtte Bob de Vries, de kersvers Nederlands kampioen.

Hij is één van die toppers, net als Jorrit Bergsma, de olympisch kampioen. Maar er zijn veel meer toprijders. Zoals Gary Hekman, Frank Vreugdenhil, Sjoerd den Hertog, Ingmar Berga en de huidige klassementsleider Mats Stoltenborg, ploeggenoot van

Post. En natuurlijk Arjan Stroetinga – de recordkampioen van dit peloton – en de nuchtere Noord-Hollander Simon Schouten, dit seizoen al goed voor drie zeges.

Allemaal snel, allemaal sterk. En allemaal zijn ze zaterdag te zien in Groningen in een wedstrijd over 125 ronden. Dat betekent vijftig kilometer spektakel, vol sprints, demarrages, ploegenspel en valpartijen.

Bij de vrouwen is het niet anders. Ook daar worden de rijdsters steeds beter. Niet voor niets herbergt het peloton tegenwoordig ook wereldtoppers. Irene Schouten natuurlijk, met een wereldtitel mass-start op zak. En haar ploeggenote Carien Kleibeuker, winnares van olympisch brons. Francesca Lollobrigida, meervoudig wereldkampioene inlineskaten, is er vaak bij. Zij won dit seizoen al vijf keer.

Natuurlijk is er ook Daniëlle Bekkering, de Groningse die zich in haar lange loopbaan opwerkte tot de vrouw met de meeste overwinningen ooit. En dan nog loeisterke meiden als Elma de Vries, Lisa van der Geest en Iris van der Stelt. Bij de vrouwen moet je echt van goeden huize komen om na tachtig ronden winnend over de streep te gaan.

Kom zaterdag 21 januari zelf naar Kardinge in Groningen om te kijken naar de toppers van de marathon, naar de beste schaatsers van Nederland op de langste afstanden.

Het programma begint om 17.00 uur met de dames van de Regiotop, die vijftig ronden rijden. Om 18.00 uur is het de beurt aan de Beloften, die een wedstrijd rijden over 100 ronden. De Dames Top Divisie start vervolgens om 19.30 uur voor een race over 80 ronden, waarna het om 20.30 uur tijd is voor de hoofdschotel, de heren van de Top Divisie met alle grote kanonnen aan de start. Zij rijden 125 ronden.

auteur: Eric Korver

Meer informatie en wedstrijdschema op deze pagina.