Marathon

Vooruitblik op het nieuwe marathonseizoen

Geplaatst: donderdag 3 oktober 2019

Zo vlak voor het nieuwe marathonseizoen blikt de voorzitter van de TC Marathon vooruit...

Voorwoord: De loze ronde

Aan het begin van de wedstrijd stelt iedereen zich honderd meter voor de finishlijn op. Vervolgens wordt er een ronde heel rustig gereden en dan, bij het passeren van de finishlijn, klinkt het startschot en gaat de wedstrijd los.

Als ik dit schrijf, zit ik nog niet in de loze ronde, want ik heb nog niet op het ijs gestaan, laat staan dat ik al in de wedstrijd zit. Maar toch duurt het geen 2 weken meer en we zitten er weer midden in. De Oosterhavenbokaal, de regio Noord/Oost, de diverse kampioenschappen en selectiewedstrijden en ook de landelijke competitie, 4daagse en NK’s, allemaal komen ze weer langs.

De Oosterhavenbokaal kent dit seizoen 12 wedstrijden, de beste 10 tellen mee voor het klassement. In de Noord/Oost hebben we een nieuwe opzet, te vergelijken met onze Oosterhaven, namelijk een indeling in 3 niveaugroepen en een aparte Damesgroep. Nieuw is de invoering van het onderdeel Mass Start voor C en B junioren, die bij elke regiowedstrijd als eerste zullen starten.

De GTC Marathon Groningen en Drenthe organiseert ism de Sponsorcommissie Marathonschaatsen en de KNSB wederom de finale van de Trachitol Trophy op zondag 24 november en een KPN-cupwedstrijd op zaterdag 11 januari.

De baanploeg Drenthe en de opleidingsploeg Groningen zijn gefuseerd tot Baanploeg Marathonschaatsen Groningen en Drenthe.

Voor de Drentse schaatsers ziet de toekomst er niet zo rooskleurig uit, nu de plannen voor een nieuwe ijsbaan in Hoogeveen niet door gaan. Dit is vooral spijtig voor al degenen die de afgelopen 2 jaar toch al veel extra moesten reizen, in de verwachting dat dit tijdelijk zou zijn.

Bij de grootste schaatsclub van Groningen, YVG was het crisis aan het einde van het afgelopen seizoen. Diverse bestuursleden gaven er om uiteenlopende redenen de brui aan. Er werd een buitengewone ledenvergadering belegd onder leiding van troubleshooter en interim voorzitter Ludy Bultena. Er werden nieuwe bestuursleden gevonden en gelukkig staat deze 157 jaar oude vereniging nu weer fier overeind.

Ik eindig dit voorwoord met het uitspreken van de hoop en de verwachting dat we weer een mooi seizoen tegemoet mogen gaan, waarin  iedere marathonschaatser van jong tot oud en van recreant tot topper veel sportplezier mag beleven.

Tot ziens in de loze ronde.

Albert Bakker, voorzitter GTC marathon