Marathon

Voorbeschouwing NK Jeugd en KPN Cup

Geplaatst: zaterdag 30 januari 2016

Over een week klinkt het Wilhelmus in Kardinge waarmee het startschot wordt gegeven voor het NK Jeugdmarathon. Een vooruitblik door marathon-jurylid Jan Schreuder.

Zaterdag 6 februari komt de landelijke top van het marathonschaatsen naar Kardinge in Groningen.

Voor de GTC Marathon een megaklus, want voor het eerst wordt er op een en dezelfde dag het NK Jeugdmarathon en de KPN Marathon CUP op dezelfde baan georganiseerd.

NK Jeugdmarathon

Deze geweldige schaatsdag wordt om 11.15 uur geopend met het spelen van het volkslied en het hijsen van de Nederlandse vlag.

De junioren A/B/C, zowel dames als heren, strijden om de nationale titels. De winnaars mogen zich dus Nederlands kampioen noemen.

De pupillen A/B rijden een zgn. landelijke finalewedstrijd.

Er wordt om 11.30 uur gestart met de junioren A. Namens het gewest Groningen zullen  Michael Groot (Groningen); Brian Smit (Wildervank); Ian Bos (Groningen); Marchien Goldhoorn (Warffum) en Jip van Elst (Alkmaar) aan de start erschijnen. Om 14.15 uur starten de junioren B met deelname van o.a. Mathijs Kuik (’t Zandt); Elwin Jongman (Startenhuizen); Patrick Kuiper (Nieuwolda); Arianna Pruisscher (Nieuw Dordrecht); Kirsten Joustra (Groningen); Lonneke Uneken (Veendam). De start van de junioren C is om 15.45 uur. Hier staan o.a. Luna Zijlstra (Winschoten); Imke van Melle (Toornwerd); Janique Buurma (Baflo); Remo Slotegraaf (Peize); Marnix Joustra (Groningen) en Niek Engelhart (Groningen) aan het vertrek.

Tussen deze starts door worden door de pupillen A/B eerst series en later de finales afgewerkt. Deelnemers van het gewest Groningen zijn onder meer: Evi Gelling (Huizinge); Nadine Groenewold ( Schildwolde); Femke Hayma (Peize); Gwen Buurma (Baflo); Liset Speelman (Alteveer); Carmen Zwama (Hoogezand) bij de meisjes. Bij de jongens starten namens het gewest Groningen Willard Reinders (Ten Post); Kevin Kuiper (Nieuwolda); Udo van der Wier (Opende); Tom Nijdam (Haren) en Lozenzo van Bruggen (Harkstede)

De toegang voor deze wedstrijden van de NK jeugdmarathon is gratis.

KPN Marathon Cup

Na het natuurijs van de Weissensee en de eerste marathon op het natuurijs van Haaksbergen komen de toppers van het marathonschaatsen weer in actie op het kunstijs van Kardinge.

Bij de Beloften die om 18.00 uur van start gaan en 100 ronden moeten rijden, staat o.a. Jan Maarten Verbree uit Groningen op de deelnemerslijst.

De Top-divisie dames start om 19.30 uur met o.a. de noordelijke coryfeeën  Danielle Lissenberg-Bekkering, Sharon Hendriks, Britt Tjalma, Mariet Bakker, Astrid Schuitema en Nynke Pellikaan. Zij rijden 70 ronden.

Om 20.30 uur volgt dan het klapstuk van de dag met de Top-divisie heren met onder meer de Groningers Robert Post; Ronald Kruijer; Johan Knol; Pim Cazemier, lijstaanvoerder Ingmar Berga en de winnaar van Haaksbergen Gary Hekman aan de start. Zij krijgen 125 ronden voor de kiezen.

Een toegangskaartje voor de wedstrijden om de KPN Cup kost 8 euro, jeugdigen tot 15 jaar hebben gratis toegang.

Meer informatie en het wedstrijdschema klik hier.