Marathon

Verslag eerste wedstrijd Jeugdcompetitie Marathon

Geplaatst: donderdag 29 oktober 2015

Gisteravond woensdag 28 oktober was het weer zover en kon Jopie Buiter de bel weer luiden voor de start van de diverse wedstrijden in deze competitie.

Altijd leuk, een gezellige sfeer met ouders, opa’s en oma’s die hun kroost aanmoedigen. Helaas zien wij de laatste jaren een dalende tendens van deelname door de jeugd. Was het seizoen 2009/2010 nog een topper met 118 deelnemers, nu is dit inmiddels gehalveerd tot “slechts” 65 jongelingen waarvan 58 daadwerkelijk hun wedstrijd reden. Hopelijk zet deze tendens zich niet door, maar als je hoort dat het ledental bij de KNSB flink is gedaald en ook de instroom bij de clubs schijnt af te nemen, is dat niet erg hoopvol. Ook verneem je dat er dit jaar geen ijsbaan op de Grote Markt komt, wat ook al niet bevorderlijk is.  Een strenge winter moet het tij gaan keren!

Wegens geringe deelname bij de pupillen GF en E werd gezamenlijk gestart met 6 deelnemers. Alleen bij de meisjes pupillen E was nog van enige concurrentie sprake van de 3 meiden die gestart waren. Silke van der Wier wist hier na 1 rondje winnend over de finishlijn te komen. Bij de andere categorieën was slechts 1 deelnemer.

Ook bij de pupillen meisjes D slechts 1 deelneemster, terwijl bij de jongens 4 de sportieve strijd met elkaar aanbonden. Remon Tamminga kwam na 2 ronden als winnaar uit de bus.

Bij de pupillen C starten 3 jongens en 3 meiden. De meisjes reden 3 ronden met als winnaar Meike Veen en de jongens 4 ronden en hier zegevierde Niklas Reinders.

Vervolgens 5 meisjes voor 5 ronden en 6 jongens voor 6 ronden in de baan van de categorie pupillen B. Gwen Buurma troefde bij de meisjes haar concurrentes af, terwijl Udo van de Wier dat bij de jongens deed.

Bij de pupillen A 4 meisjes voor 7 ronden en slechts 2 jongens voor 9 ronden. Evi Gelling was te rap voor de andere meiden en Willard Reinders gaf Kevin Kuiper klop.

De meisjes junioren C gingen met zijn vieren voor 10 rondjes en de 10 jongens plakten daar nog 2 rondjes aan vast. Imke Melle bleek de snelste bij de meiden en Remo Slotegraaf bij de jongens.

Ook weer een gezamenlijk start bij de junioren B en A met totaal 10 deelnemers in de baan. Arianna Pruisscher won na 14 ronden bij de dames B en Mathijs Kuik volgde haar voorbeeld bij de Heren maar dan 4 ronden later.

Slechts 1 deelneemster bij de dames A, Jip van Elst reed haar 18 ronden tussen de Heren uit. En bij die heren die 25 ronden aflegden, liet Brian Smit zich verrassen door Michael Groot die fraai als winnaar over de finish ging. Ian Bos voltooide de rit op enige achterstand.

Conclusie; Met een landelijke finale-wedstrijd voor de pupillen A en B en een Nederlands Kampioenschap voor de Junioren in het verschiet (op 6 februari 2016 in Kardinge) valt ons de deelname van vooral de jongens pupillen A, meisjes junioren C en tevens de overige junioren A en B niet mee. Het moet toch een uitdaging zijn om te mogen rijden op wat als mooiste en grootste evenement van de KNSB-Marathon wordt beschouwd en wat een grote publieke belangstelling heeft.

Dus jeugdige rijders, laat je niet afschrikken en meld je aan!