Marathon

Uitslag verloting en nabeschouwing regiomarathon

Geplaatst: maandag 14 december 2015

Gisteravond is in Kardinge de zesde wedstrijd van de regiomarathon verreden.

De uitslag van de verloting is te vinden op www.marathonschaatsengroningen.nl!

Hieronder vindt u de nabeschouwing door Henk Pater.

Was U gisteravond ook in Kardinge? Dan heeft U vast genoten van de wedstrijden welke op het programma stonden. Stuk voor stuk werd er gestreden om de podium plaatsen en werd er gestreden op het scherpst van de snede, soms net even te scherp waardoor er steeds weer valpartijen ontstaan, waarvan de daders vaak vrijuit gaan en de gedupeerden teleurgesteld huiswaarts moeten keren. In het begin viel de publieke belangstelling wat  tegen, dat heeft waarschijnlijk ook met het aanvangstijdstip van 17.30 uur te maken, doch in de loop van de avond was er toch een redelijke drukte waar te nemen.

De Masters 1 openden om 17.30 het gebeuren en deze categorie verdient toch echt wat meer belangstelling. Er werd het aanwezige publiek een levendige wedstrijd voorgeschoteld, met opvallendste rijder, niet alleen door het fraaie NK-pak, maar ook door zijn manier van rijden en strijdlust, Arjan Elferink. Nu we het toch over strijdlust hebben wat te denken van Albert Bakker, 59 jaar oud, vol energie en altijd voorin te vinden, hetzij in de aanval, hetzij om de gaten te dichten. De uitslag in deze categorie was: 1e Arjan Elferink, staat tevens 1e in het tussenklassement, 2e. Rudi Groenendal 7e tussenklassement en 3e. Albert Bakker en ook opgeklommen naar de 3e plek in het tussenklassement. Slechts 22 rijders wisten zich door het hoge tempo te klasseren. De “Grunnegers” waren deze avond in deze categorie dus uitdrukkelijk nummer “ain”  en zullen op het NK Masters op 3 januari 2016 in Amsterdam prominent met 10 man vertegenwoordigt zijn.

Bij de Masters 2 viel de strijdlust op van Jannes Kadijk (9e), Sjoerd Fransbergen (13e), Dirk Keekstra (15e), Sjoerd Westerling (20e) en vooral ook Ton Westerhout (21e) die hiermede zijn eerste punten van de competitie pakte. Voor aanvang van de wedstrijd nog even met een hoestende Jannes gesproken die aangaf zich verder wel goed te voelen. Ook knappe prestaties van Sjoerd Fransbergen en Dirk Keekstra, beiden terugkomend van blessureleed. Off-day had kennelijk Jan de Groot die slechts als 30e eindigde en daardoor zijn 2e plek in het tussenklassement moest inruilen voor een 4e stek. Frits Riemersma, Frens Hoving, Arie Jan de Jong en ook Hayo Bos wisten zich allen in het peloton te handhaven en schaarden zich onder de 43 geklasseerden van deze grote groep.

Om 19.05 uur zou het de beurt aan de Dames zijn om het ijs te betreden echter het wedstrijdschema liep reeds 20 minuten vertraging op zodat zij zo rond 19.30 uur van start konden gaan. Van meet af ging men in de aanval en het tempo werd hoog opgevoerd. Zo kon het gebeuren dat de één na de ander de pijp aan Maarten moest geven en slechts 18 dames werden geklasseerd. Van ons gewest beklom Jolanda Langeland als 3e het podium en steeg van plek 8 naar plek 5 in het tussenklassement. Andrea de Jong eindigde als 5e, 8e in het tussenklassement, Nicole Bruin knap als 9e en Esther Veldman als 13e. Jammer was het niet klasseren van Vera Otten wegens een defecte transponder, doch zij behield haar 2e plek in het tussenklassement.

Dan de categorie C1, de opstap naar de landelijke competitie. Onze troef Maikel van Putten ontbrak helaas en ging van de 2e naar de 4e plek in het tussenklassement en ook Jeroen Sienot gaf geen acte de présence en duikelde hierdoor van de 5e naar de 10e plek in dat klassement. Ook hier volop strijdlust met onze gewestelijke rijders volop in de aanval, doch helaas in het sprintgeweld naar de finish waren de krachten kennelijk verspeeld en kon er geen podium plaats worden binnengehaald. Toch kunnen de klasseringen als zeer verdienstelijk worden beschouwd met Erik v.d. Worp als 8e, Michael Groot 10e, Klaas v.d. Wal 11e, Floran Bathoorn 12e, Brian Smit uitstekend 13e en ook Roel Strijker 16e na een langdurige blessure en nog steeds niet hersteld mag prima worden genoemd. Ook hier veel afvallers waardoor 33 rijders zich wisten te klasseren.

En last but not least, de C2 categorie, weer hetzelfde verhaal, hoog tempo, veel afvallers, slechts 32 geklasseerden. En de snelste van allemaal? Jawel, Rienk Wiersma, hij wist ze allemaal in de eindsprint af te troeven. Met een uitstekende 7e of was het de 6e plaats voor Ian Bos. Pieter Faber werd 9e, een leeggestreden Daan Koning 10e, Peter Buurma 14e en Bart Mol 21e. Grote afwezige Coen Stellinga die hierdoor van de 3e naar de 5e plek in het tussenklassement zakte en stuivertje wisselde met Rienk die nu van 5 naar 3 steeg. Daan behield zijn 4e plek en Pieter ging van 6 naar 7. Bart Mol bleef staan op de 9e plaats.

De organisatie kan op een geslaagd toernooi terugzien, hoewel het wedstrijdschema veel vertraging op liep ging om 22.00 uur het licht uit in Kardinge.