Marathon

Nabeschouwing NK Jeugd en KPN Cup

Geplaatst: maandag 8 februari 2016

Wat een geweldig evenement en wat een aanstormend talent liep er rond in Kardinge. Aanstormend, zowel letterlijk als figuurlijk, wat werd er gestreden vanaf het startschot van onze Bert van Veenen tot aan de meet. Een verslag van het NK Jeugdmarathon en de KPN Marathon Cup door Henk Pater

NK Jeugdmarathon

Reden de pupillen eerst een “loze ronde”, in toom gehouden door onze prominenten Foske Tamar van der Wal en Jolanda Langeland, na deze ronde trok de jeugd gelijk van leer en stoof in volle vaart over de baan, elkaar geen meter gunnend, met als gevolg toch diverse valpartijen, waar o.a. onze Willard Reinders bij de jongens pupillen A ook de dupe van werd. Bij de Junioren C werd niet met voorrijders gereden met als gevolg dat de 50 deelnemers in volle vaart wegstoven met valpartijen en afvallers tot gevolg voor het startschot was gevallen. Wat een eer om dit toernooi in Kardinge te mogen organiseren en alle lovende woorden over de organisatie en de geweldige wedstrijden op de baan in ontvangst te mogen nemen. Daarom doet het mij dan ook pijn in het interview met Demi van Benthem te moeten lezen dat de trainers liever niet hebben dat hun pupillen marathons rijden. Natuurlijk was dat bij ons wel bekend en ik begrijp best dat de nadruk op het langebaanschaatsen dient te liggen ter ontwikkeling van de techniek en de snelheid, maar denkt men nu heus dat deze talenten er minder van worden als ze af en toe een marathonwedstrijd meepikken? Helemaal als ze er zoveel plezier aan beleven dan lijkt het mij toch een welkome afleiding om de focus eens ergens anders op te leggen.

Wat onze vertegenwoordigers bij de wedstrijden betreft; Bij de jongens en meisjes pupillen B wisten Udo van der Wier, Tom Nijdam, Lorenzo van Bruggen, Gwen Buurma, Liset Speelman en Madelief Dittrich zich helaas geen van allen te plaatsen voor de finale wedstrijd.

Kevin Kuiper had zich bij de pupillen A ziek af moeten melden waardoor Willard Reinders als enige deelnemer uit ons gewest overbleef. Helaas kwam hij in de op 1 na laatste ronde ten val. Bij de meisjes pupillen A wist Femke Hayma zich niet te plaatsen, Evi Gelling eindigde in de finalewedstrijd  als 5e  en Nadine Groenewold passeerde  als 19e de streep.

Bij de jongens junioren C werd Daan Gelling rijdende voor Friesland 5e, Jitse Breeuwsma reed voor de zieke Niek Engelhart en werd 22e, Remo Slotegraaf 26e en Marnix Joustra gleed als 34e over de finishlijn.  Imke van Melle werd 14e in deze categorie bij de meiden, Luna Zijlstra 18e en Janique Buurma 23e.

Bjornar Stulp verving de aan zijn meniscus geopereerde Mathuis Kuik en werd  verdienstelijk 22e, voor Elwin Jongman die als 25e eindigde. Patrick Kuiper ging helaas in het geweld ten onder. Bij de meiden hield Lonneke Uneken de eer van ons gewest hoog met een 5e plek, Kirsten Joustra werd 8e en Arianna Pruisscher eindigde als 29e.

De Heren junioren A gingen in volle galop waardoor diverse rijders af moesten haken, Michael Groot wist als enige van ons gewest de finish te bereiken en werd 12e. Brian Smit en Ian Bos konden helaas het hoge tempo niet volgen. Ook onze Dames A moesten alle zeilen bijzetten om de groep bij te houden, Marchien Goldhoorn eindigde als 21e en Jip van Elst 27e. Anne de Jonge moest helaas voor het toernooi afzeggen.

Wij als GTC zien met voldoening op dit toernooi terug en hebben een prachtige middag gehad, hopelijk is dat bij de rijders en toeschouwers ook zo overgekomen en hebben we de jeugd enigszins enthousiast kunnen maken voor de mooie marathonsport.

KPN Marathon Cup

Als U mijn voorwoord heeft gezien in het programmablaadje dan had U kunnen lezen dat wij afgelopen zaterdag zinderende finales in Kardinge tegemoet zouden kunnen zien. Welnu de rijders en rijdsters hebben dit opgepakt en hebben er werkelijk een waar spektakel stuk van gemaakt.  Vooral bij de Heren Topdivisie werd een wedstrijd ten toon gespreid die zijn weerga niet kent.

De jury moest alle zeilen bij zetten om de groepen rijders uit elkaar te houden. 8 Man waaronder Sjoerd den Hertog kwamen op 3 ronden voorsprong waarin Sjoerd uiteindelijk als 5e eindigde. 5 rijders pakten 2 ronden voorsprong op het peloton en daarin had Robert Post zich genesteld om uiteindelijk als 10e te finishen, daarnaast waren er ook nog 7 rijders met 1 ronde voorsprong zodat het peloton al op 102 ronden afsprintte om de 21e plek. Marco v.d. Tuin wist zich in deze sprint geklopt en eindigde als 22e. De leidersprijs beschikbaar gesteld door Schaatssport Willy Langeland werd in de wacht gesleept door Mats Stoltenborg.

Bij de Dames Topdivisie eveneens een prachtige wedstrijd, hier pakten 9 dames een ronde waarin Sharon Hendriks als 3e finishte met in haar kielzog Daniëlle Lissenberg-Bekkering, jawel, als 4e. Hier was de leidersprijs beschikbaar gesteld door Bouwbedrijf Speelman uit Alteveer(Gr.) een prooi voor uiteindelijk ook de winnares van de wedstrijd Iris van der Stelt.

De Heren Beloftendivisie opende de avond om 18.00 uur met hun wedstrijd het toernooi. Het blijft mij een raadsel waarom het publiek het hier laat afweten, deze jongens verdienen meer als je ziet wat zij op het ijs ten toon spreiden. Ook hier een mooie wedstrijd waarin als enige Christiaan Grigoleit op 1 ronde voorsprong wist te komen en uiteindelijk de overwinning binnenhaalde. En passent nam hij ook nog de leidersprijs mee naar huis, beschikbaar gesteld door P.G. Huisman Boot- en caravanstalling te Noordbroek.

Ook deze Cup-wedstrijd zal lang in ons geheugen blijven hangen waar nog menig keer met genoegen op terug gezien kan worden.

Voor verdere verslagen en uitslagen verwijs ik naar schaatsen.nl

Een tv-verslag gemaakt door Podium.TV is te zien via Ziggo / UPC (35), Kabelnoord (19), Caiway (39) en online op www.podium.tv

Namens GTC Marathonschaatsen Groningen,

Henk Pater (secretaris/baancontactpersoon)