Marathon

Marathonschaatsers debuteren zaterdag in nieuw Thialf

Geplaatst: maandag 16 november 2015

​Het seizoen van de marathonschaatsers is op gang gekomen.

Vier wedstrijden is de competitie inmiddels oud, en zaterdag 21 november is het nieuwe Thialf de volgende halte in de KPN Marathon Cup. De vraag is vooral hoe snel het ijs is geworden. En misschien vestigen de marathonrijders wel de eerste records in Thialf. Zeker is dat het weer een avond vol spektakel wordt.

 

Het oude Thalf heeft nog altijd het record voor de snelste marathon ooit over 125 ronden. Dat werd precies een jaar geleden gevestigd in de wedstrijd die werd gewonnen door Erik Jan Kooiman. De 125 ronden werden destijds afgeraffeld in 1.03,34 uur met een gemiddelde snelheid van liefst 47,2 kilometer per uur. Maar het kan nog sneller. In november 2012 reed Arjan Stroetinga de honderd ronden weliswaar in 50 minuten en 32 seconden, maar wel met een gemiddelde snelheid van 47,5. Ook dat was in Thialf.

Stroetinga is er zaterdag in Thialf niet bij, net zoals die andere succesvolle Fries, Jorrit Bergsma. De twee komen dat weekend nog uit tijdens de World Cup in Salt Lake City. Een gemis voor de fans, maar er zijn genoeg andere toprijders die dat dubbel en dwars kunnen goedmaken.

Prominent aanwezig is natuurlijk altijd Bob de Vries. De boer uit Haule domineerde de laatste jaren de strijd om de Marathon Cup, waarin hij steeds succesvol was. De telg uit de schaatsfamilie, met ook broer Bart en zus Elma nog in het peloton, is dit jaar opnieuw de titelverdediger, maar heeft te maken met een ander concept. De races worden immers volgens het meer traditionele patroon verreden: geen tussensprints meer die meetellen voor het klassement. Daarvoor geldt alleen de top twintig in de uitslag.

De Vries is in ieder geval altijd één van de smaakmakers in de wedstrijd. De pupil van Jillert Anema wil altijd koersen en de wedstrijd hard maken. Dat laatste gebeurt eigenlijk wekelijks, want de mannen van de marathon verstoppen zich niet. Elke koers wordt afgewerkt in een moordend hoog tempo, met veel demarrages, valpartijen, sprints en ploegenspel. ,,Je hebt tegenwoordig geen rondje rust in het peloton’’, verzuchtte Bob de Vries al. ,,Iedereen blijft maar gaan en gaan.’’

Dat het tempo hels is, blijkt ook uit de statistieken. Je moet er tegenwoordig ook na 124 ronden nog een rondje in de 27 seconden uit kunnen persen om te winnen. Op het ijs van Thialf staan zaterdag veel toppers aan de start die dat in zich hebben. Gary Hekman bij voorbeeld. Hij is de grote man van het seizoen tot nu toe, met twee overwinningen op zak. Smaakmaker Frank Vreugdenhil, en de rappe Italiaan Fabio Francolini, niet voor niets bijgenaamd ‘la Ferrari’. De sterke Simon Schouten, avonturier Jouke Hoogeveen. En natuurlijk belofte Evert Hoolwerf, die onder de vleugels van Anema tot bloei is gekomen en nu zelfs leider is in het klassement van de Marathon Cup. En ze zorgen allemaal voor het spektakel dat de marathonrijders bieden.

Bij de vrouwen is dat niet anders. Ook daar de grote namen in het peloton, zoals Carien Kleibeuker, de winnares van Olympisch brons in Sochi. Of haar ploeggenotes Irene Schouten en Heather Richardson.

(Foto TimsImaging)

De races van de vrouwen waren vorig seizoen bijna zonder uitzondering aantrekkelijk om te zien. Volop actie, spanning, ontsnappingen en zinderende sprints.

Mis het spektakel van de schaatsers met de lange adem niet. Kom zaterdag 21 november naar Thialf in Heerenveen voor 125 ronden lang actie. Het programma in Thialf begint overigens al vroeg, omdat er eerst mass-starts worden gereden. Om 17.10 uur is de eerste start van de dames in die discipline. Tot 18.30 uur worden er mass-starts gereden. Om 19.00 uur start de eerste marathon, die voor de dames over 70 ronden. Om 20.00 uur is het tijd voor de hoofdschotel, de heren Topdivisie, die 125 ronden rijden. Vanaf 21.30 uur sluiten de Beloften de avond met een race over 100 ronden.

 

Volgende wedstrijden KPN Marathon Cup:

28 november:           KPN Marathon Cup 6 Hoorn

9 december:             KPN Marathon Cup 7 Leeuwarden

12 december:           KPN Marathon Cup 8 Den Haag