Marathon

Marathonschaatsen in 2016

Geplaatst: maandag 11 januari 2016

Het jaar is nog maar amper 2 weken oud of er heeft zich alweer heel wat afgespeeld in het marathonpeloton, een verslag door Henk Pater.

Masters Top M1

Allereerst natuurlijk het NK Marathon in Amsterdam waarvan onze Masters met een rijke buit huiswaarts keerden. Arjan Elferink wist het kunstje van het voorgaande jaar in Groningen te herhalen en nam het goud weer mee naar huis en wat te denken van de 59 jarige Albert Bakker die voor het brons tekende en tal van veertigers zijn hakken liet zien. Ook in de competitie om de Flevonice Bokaal zegevierde Arjan dinsdag 5 januari voor de tweede keer en staat daardoor fier aan de leiding. Onze tweede man is hier Jo Huitzing die als 5e eindigde en als 6e in het tussenklassement staat.

Top-divisie Heren

Geweldig natuurlijk de 5e plek van Robert Post op het NK, waar 9 man op 1 ronde voorsprong kwamen waaronder Robert dus. Robert probeerde het nog in zijn eentje doch deze poging smoorde helaas in schoonheid. Jan Blokhuizen won de sprint van het peloton doch Sjoerd den Hertog legde het hem nog nauw aan de schenen en eindigde als 11e. Ook Pim Casemier liet zich niet onbetuigd en kwam veelvuldig in beeld. ’s Woensdags zou Assen verreden worden doch helaas door de gladheid van de wegen werd dit afgelast. Vervolgens liet het peloton zich afzakken naar het zuiden en stond er een loodzwaar weekend voor de deur. Zaterdag 9 januari werden in Eindhoven de 125 ronden afgeraffeld met een zeer verdienstelijke 7e stek van Sjoerd den Hertog en ook zeer verdienstelijk het als 16e finishen van Marco van der Tuin. Robert Post nam in deze wedstrijd even zijn rust en eindigde als 24e, doch de volgende dag in Tilburg wist hij de sprint van het peloton te winnen en eindigde als 4e.

Dames Top-divisie

De dames hebben kennelijk oudejaarsavond al hun kruit verschoten en stormen massaal praktisch in zijn geheel zoals ze gestart zijn in de laatste ronde naar de finish. Op het NK veroverde Sharon Hendriks de 10e plek en “Good Old” Daniëlle Lissenberg-Bekkering werd 13e. In Eindhoven finishten ze respectievelijk als 7e en 12e , om in Tilburg als 5e en 17e te eindigen. Daniëlle echter staat in het tussenklassement nog wel op plaatst 7 en Sharon als 16e.

Dames Regio-Top

Deze dames mochten in Eindhoven aan de start verschijnen. Slechts 25 van de 50 dames haalden de finish waarbij Kirsten Joustra als 15e eindigde en Andrea de Jong als 25e.

Beloften

Op het NK hadden we slechts 1 vertegenwoordiger uit ons gewest in de persoon van Floran Bathoorn. Helaas moest hij na 57 ronden het strijdperk verlaten, slechts 24 rijders haalden de finish. In Eindhoven en Tilburg liet Jan Marten Verbree zien in een goede vorm te verkeren door als 16e en 7e te finishen, Jan Marten toont een stijgende lijn en begint zich kennelijk thuis te voelen in de kop van het peloton. Wie ook opviel en kennelijk in het zuiden het licht heeft gezien is Dennis Wennemars. In Eindhoven stapte Dennis na 65 ronden van de baan, om vervolgens de volgende dag in Tilburg als 16e  te eindigen, terwijl dit seizoen nog geen wedstrijd door hem was uitgereden. Proficiat Dennis.