Marathon

Trainer

Trainer Edwin Veen

Edwin Veen is de sinds seizoen 17-18 trainer van de opleidingsploeg, hieronder een korte introductie.

Ik ben getrouwd en heb twee schaatsende kinderen, die allebei veel plezier hebben in hun sport wat natuurlijk het allerbelangrijkste is. Plezier was voor mij ook altijd de belangrijkste reden om mijn sport te beoefenen. Na mijn junioren tijd op de schaats (langebaan) heb ik het schaatsen gebruikt als overwinteren voor het fietsen. Ik heb dan ook heel wat jaren aan de top van het noordelijke en landelijke wielrennen mogen meedraaien en mooie overwinningen en podium plaatsen behaald. Ik heb dan ook mooie ervaringen op gedaan van trainingskampen tot wedstrijden in binnen en buitenland.

Tijdens de Elfstedenwinter van 1997 ben ik weer in aanraking gekomen met natuurijs wat resulteerde in een mooie 11 plaats als C-rijder tijdens de Noorderrondrit. Het weer besmet raken met het schaatsvirus resulteerde in een landelijk B-nummer en in het jaar 2000 met promotie naar de landelijke A-rijders. Tijdens het eerste seizoen bij de A-rijders begon mijn zwakke plek (de rug) steeds meer op te spelen, wat na twee jaar resulteerde in het stoppen met topsport. Ik ben in dat zelfde jaar nog geopereerd aan een hernia. Tijdens mijn herstel van deze hernia en de afbouw- periode topsport ben ik het wielrennen en schaatsen altijd blijven volgen en beoefenen.

Na een aantal jaren op de achtergrond je geliefde sport te hebben gevolgd en beoefend word je door je kinderen weer betrokken bij de sport. En het bloed kruipt waar het niet gaan kan en wordt je langs de kant van de ijsbaan gevraagd ‘kun jij de kinderen training geven’? Met de tekst op de achtergrond, want je bent er toch! Zo sta je na een aantal weken weer op het ijs en probeer je vol passie de kinderen van IJsvereniging Borgercompagnie het schaatsen te leren. Na een aantal seizoenen als schaatstrainer, begon het wielrennen weer wat te kriebelen en ben ik in zomer wielertrainer nieuwelingen junioren geworden bij de wielervereniging De Stormvogels en heb de trainerscursus WT-3 bij de KNWU gevolgd met succes. Tot op heden geeft mij dat nog veel voldoening en plezier en de combinatie wielrennen en schaatsen is goed te combineren. Vooral in het marathon wereldje is de combinatie tussen beide sporten een must.

En zo kwam Albert Bakker afgelopen winter naar mij toe of ik zin had om de Marathon Opleidingsploeg te trainen ‘want je zoon Karsten heeft er ook wel oren naar’ (en je bent er toch!). En dan kun je beter je kennis en passie delen met de rijders van de Opleidingsploeg dan achter het glas van het restaurant toekijken. Mijn filosofie is ook dat we het samen moeten doen en onze krachten en kennis moeten bundelen. Waardoor er na mijn aanstelling als trainer ook direct contact met onze Drentse Baanploeg onder leiding van Arjan Elferink en Arend Veenhof is gezocht om gezamenlijk te trainen. Ik mag dan ook wel stellen na het draaien van het zomerseizoen dat de samenwerking nu al is geslaagd. We kunnen putten uit drie trainers die zomer en winter met de groep aan het trainen zijn. En we hebben in de winter 4x per week  een trainer op het ijs staan die een groep van ± 15 à 20 rijders traint. Dit zijn regiorijders, dames en landelijke B-rijders. Er wordt dan ook met maximale inzet getraind en door de grote van de groep kun je de groep splitsen om ieder op zijn eigen niveau te laten trainen.

Een voorwaarde van mijn kant en de GTC Marathon is het volgen van de trainerscursus schaatstrainer ST- 3 bij de KNSB. Hier start ik in november mee om  mij het schaatstrainerschap nog meer eigen te maken. Ondertussen  ben ik nog bezig om een aantal sponsoren bijeen te krijgen om de Groninger Opleidingsploeg financieel te ondersteunen en in een herkenbare outfit te laten acteren.

Ik wens alle schaatsers veel succes het komend jaar!

Edwin Veen

e.veen@knsbgroningen.nl